Aflati cum sa conduceti sau sa parcati un autoturism cu spatele

Desi poate suna evident, primul lucru pe care trebui sa-l faceti atunci cand doriti sa conduceti sau sa parcati cu spatele, este sa apasati ambreiajul si sa comutati schimbatorul de viteze in treapta corespunzatoare marsarierului. In momentul in care schimbatorul de viteze este comutat pe marsarier, nu doar ca autoturismul va rula inapoi cand veti elibera pedala de ambreiaj ci, in acelasi timp, in spate se va aprinde o lumina alba care va indica intentia manevrei voastre.

Al doilea lucru pe care trebuie sa-l faceti imediat dupa ce ati comutat schimbatorul de viteze in marsariei, este sa va asigurati. Trebuie sa verificati totul in jurul vostru, la 360 de grade. In timp ce conduceti cu spatele va fi dificil sa vedeti alte obiecte care se afla in jurul vostru. De cele mai multe ori veti folosi marsarierul pentru a parca la mall, la locuri de parcare special amenajate, etc. Astfel de locuri sunt intens circulate de pietoni, copii, animale de companie sau alte autoturisme.

De aceea este important sa va uitati in jurul vostru in orice colt inainte de a conduce cu spatele. Tineti cont si de faptul ca atat oamenii cat si masinile se afla in miscare si isi vor schimba pozitia continuu. Intr-o secunda o masina sau un om paote fi intr-un loc, iar in alta secunda deja si-a schimbat pozitia. De aceea este foarte important sa va asigurati in permanenta atat inainte de a da cu spatele cat si in timpul acestei manevre.

Atunci cand conduceti cu spatele aveti dreptul legal sa desprindeti centura de siguranta, daca aceasta va incomodeaza. Insa este important sa va amintiti ca in momentul in care conduceti inainta, este obligatoriu sa folositi din nou centura de siguranta.

Pasii necesari pentru a conduce cu spatele in linie dreapta

– Verificati totul in jurul vostru la 360 de grade;
– Plasati mana stanga in mijlocul partii de sus a volanului, in dreptul orei doisprezece;
– Uitati-va peste umarul drept prin geamul din spate si concentrati-va pe un obiect din mijlocul acestuia, precum un copac sau o alta masina parcata. Eliberati ambreiajul si uitati-va exact in directia in care doriti sa mergeti. Masina se va indrepta inspre acea directie.

Pasii necesari pentru a conduce cu spatele si a vira la dreapta

– Verificati totul in jurul vostru la 360 de grade;
– Uitati-va peste umarul drept astfel incat privirea sa va fie indreptata spre geamul din dreapta spate al masinii;
– Verificati oglinzile retrovizoare de cateva ori pentru a va asigura din nou;
– Folositi ambele maini pentru a vira la dreapta.

Pasii necesari pentru a conduce cu spatele si a vira la stanga

– Verificati totul in jurul vostru la 360 de grade;
– Uitati-va peste umarul stang astfel incat privirea sa va fie indreptata spre unul din geamurile din stanga ale masinii, acolo unde aveti vizibilitate mai buna;
– Verificati oglinzile retrovizoare de cateva ori pentru a va asigura din nou;
– Folositi ambele maini pentru a vira la stanga.