Bratele de suspensie ale unui autoturism

Dupa cum ii sugereaza si numele, bratul de suspensie al unui autoturism este o piesa foarte importanta a sistemului de suspensie. O parte a acestuia este conectata la fuzeta rotii iar celalat capat pe cadrul sau caroserie autoturismului. Pentru a permite miscare verticala (sus si jos) a suspensei, un capat al bratului este conectat la sasiul masinii prin bucse flexibile de cauciuc. Pentru a permite rotilor din fata sa vireze, celalat capat al bratului este atasat la fuzeta printr-un pivot sau rotula axiala.

La majoritatea autoturismelor si camioanelor bratul de suspensie are forma literei A sau L, cu doua capete. La unele autoturisme mai rare, bratul este o singura tija groasa de metal cu un pivot atasat la un capat si o bucsa de cauciuc la celalalt. Bratele de suspensie au un rol foarte important intrucat ele sustin ambele roti. In cazul in care unul dintre aceste brate este uzat, deteriorat sau indoit, autovehicolul nu este sigur de condus pe un drum public.

Probleme comune ale bratelor de suspensie

Exista cateva motive din cauza carora un vrat de suspensie trebuie inlocuit. La unele autoturisme pivotul este nituit sau sudat direct pe brat si nu paote fi inlocuit separat. In acest caz, intregul brat trebuie schimbat daca pivotul este uzat peste masura. Un pivot este o componenta foarte importanta a bratului. Daca acesta se uzeaza, roata la care este atasat se poate desprinde de partea inferioara a suspensiei, iar masina nu va mai putea fi controlata. Daca acest lucru se intampla la viteze mici, trebuie sa opriti cat mai repede pe partea dreapta a drumului. Din pacate, daca se intampla la viteze mari pe o autostrada, urmarile pot fi catastrofale.

Uzarea sau ruperea bucselor de cauciuc ale bratelor poate fi un alt motiv ce duce la inlocuirea acestora. La majoritatea autoturismelor, din fericire, bucsele pot fi inlocuite separat, insa sunt necesare scule speciale si multa munca. De aceea este necesar sa comparati preturile unui brat nou si pretul manoperei pentru inlocuirea bucselor. Daca diferenta este semnificativa, este bine sa schimbati doar bucsele. In caz contrar poate este mai indicat sa inlocuiti intreg bratul.

Bratele de suspensie sunt piesele care se indoaie cel mai frecvent in cazul unui impact cauzat de o coliziune care implica rotile din fata. In acest caz intreg bratul trebuie inlocuit deoarece un brat indoit nu mai prezinta siguranta.

Cum este verificat un brat

Bratele precum si multe alte componente ale sistemului de suspensie nu pot fi verificate rapid, pe loc. Singura modalitate de a le verifica este la una telier de mecanica unde masina poate fi ridicata pe un elevator. Exista simptome ale uzurii bucselor sau pivotilor? Desigur! Daca bratul este uzat, in timpul mersului puteti auzi pocnituri sau zgomote dinspre roata atunci cand treceti peste denivelari sau cand accelerati ori decelerati. In unele cazuri masina nu este stabila si se balanseaza atunci cand franati sau treceti peste denivelari mari. Din pacate, de multe ori se intampla sa nu aveti nici un simptom dar bratul sa fie uzat. De aceea este foarte important sa inspectati masina la una telier de mecanica autorizat cel putin o data pe an.

Inlocuirea bratului

Inlocuirea unui brat poate costa intre 300 si 1000 de lei. Nu este necesara inlocuirea ambelor brate daca doar unul dintre ele este uzat. Bineinteles ca daca unul dintre brate trebuie inlocuit, este bine sa verificati si celalalt brat. Dupa ce unul sau ambele brate au fost inlocuite, este necesara refacerea unghiului de fuga.