Ce este galeria de admisie, diagnosticarea problemelor si solutionarea acestora

O galerie de admisie distribuie uniform fluxul de aer intre cilindri. La cele mai multe masini galeria de admisie gazduieste de asemenea si clapeta de acceleratie. O galerie de admisie consta intr-un corp central si cateva tevi sudate de acesta. Aerul trece prin filtrul de aer, apoi prin clapeta de acceleratie, intra in corpul central al galeriei de admisie dupa care prin tevile de legatura ajunge in cilindri.

Performanta motorului poate fi ajustata prin schimbarea marimii corpului central al galeriei de admisie sau prin schimbarea lungimii tevilor. Din acest motiv masinile moderne au galerii de admisie variabile cu clapete de admisie speciale care modifica debitul de aer in functie de viteza masinii si de puterea necesara.

Probleme comune

Printre problemele comune ale unei galerii de admisie se numara uzarea garniturilor de etansare ce duce la scurgeri, depozitele de carbon sau probleme ale clapetelor de admisie. La unele masini, garniturile uzate pot cauza pierdeti de vacuum. Acest lucru poate duce la erori si pierderi de putere ale motorului. Reparatia include demontarea galeriei de admisie, verificarea acesteia pe un banc de lucru si inlocuirea garniturilor. Uneori pierderea de vacuum poate fi cauzata de spargerea unui furtun de vacuum conectat la galeria de admisie. In acest caz furtunul respectiv trebuie inlocuit.

La unele masini pierderea de vacuum poate fi identificata printr-un fosnit ce se aude de sub capota. La unele motoare, de exemplu VW TDI, depunerile de carbon din interiorul galeriei de admisie pot cauza pierderi de putere, fum si consum exagerat de combustibil. Problemele cu depuneri de carbon sunt mai comune la motoarele diesel cu turbocompresor. O galerie de admisie cu depuneri de carbon trebuie demontata si curata manual sau inlocuita.

Printre problemele comune ale galeriei de admisie se numara si defectarea clapetelor de admisie. De exemplu, la unele autoturisme fabricate de grupul GM, precum masinile marca Opel, clapetele de admisie defecte pot face ca unele erori sa apara in bord. Reparatia include inlocuirea acestor clapete. La multe autoturisme BMW defectarea clapetelor de admisie este o problema des intalnita. La unele masini, in special la masinile cu turbocompresor, supapele de admisie defecta pot duce la depuneri de carbon.

Imbunatatirea performantelor prin modificarea galeriei de admisie

Puterea motorului depinde in mare masura de cantitatea de aer din galeria de admisie. Schimband marimea acesteia, puteti influenta puterea motorului precum si performanta acestuia. De exemplu, la un Ferrari inginerii au reusit sa scoata mai multa putere dintr-un motor V12 aspirat, schimband forma si marimea galeriei de admisie. Cu cat tevile galeriei de admisie sunt mai lungi, cu atat motorul va avea cuplu mai mare la turatii scazute, in timp ce tevile mai scurte adauga cuplu la turatii ridicate.

Desi modificarea galeriei de admisie poate fi o operatiune scumpa, unii entuziasti care doresc performanta, opteaza pentru lustruirea galeriilor de admisie si a chiulasei. Ideea este de a indeparta imperfectiunile astfel incat tevile de legatura sa se potriveasca perfect pe marimea gaurilor din chiulasa. Daca aceasta operatiune este facuta asa cum trebuie, poate imbunatati fluxul de aer care intra in motor.