Prima excursie cu masina pentru un sofer incepator

Libertatea oferita de o excursie este ceva la care fiecare sofer incepator viseaza. Daca tocmai ati obtinut permisul de conducere cu siguranta asteptati momentul unei excursii, in care sa puteti conduce pentru prima data pe o ruta mai lunga. Este important insa sa nu va incredeti prea mult in fortele voastre si, deci o prima excursie este o adevarata aventura, trebuie trata cu responsabilitate. Pentru o prima excursie de neuitat, in primul rand trebuie sa fiti in siguranta si abia apoi sa va distrati. Asta daca doriti sa aveti oportunitatea de a va bucura de multe alte excursii.

Planuiti totul dinainte

Pentru a va simti bine si a va afla in siguranta, calatoria voastre trebuie sa fie bine organizata si planificata. Desi o excursie programata in ultimul moment ca o decizie spontana poate fi distractiva si interesanta, nu este cea mai buna optiune in cazul unui sofer incepator. Pentru a calatori in prima voastra excursie ca si soferi, este recomandat sa stiti din timp unde mergeti. In acelasi timp trebuie sa va asigurati ca detineti un dispozitiv GPS sau o harta detaliata a zonei unde urmeaza sa calatoriti. Deoarece sistemele de navigatie GPS nu sunt inca perfecte 100%, este recomandat sa aveti amandoua.

Vremea este un alt factor de care trebuie sa tineti cont. Daca conduceti intr-o zona muntoasa pentru a va bucura de un sejur la schi, tineti minte ca trebuie sa va echipati masina corespunzator. Daca in acea zona se anunta ninsori abundente, poate este cazul sa rugati un sofer mai experimentat sa conduca. Este foarte important sa stiti sa renuntati la excursie daca considerati ca abilitatile voastre nu sunt suficient de dezvoltate iar calatoria in sine poate fi periculoasa.

Revizia masinii

Chiar daca tocmai ati schimbat uleiul sau anvelopele la masina, atunci cand planificati o calatorie, trebuie sa va programati la un atelier auto pentru o revizie detaliata. Chiar si asa masina se poate defecta pe drum deoarece exista o sumedenie de posibilitati ca o anumita piesa sa se strice fara ca mecanicul sa poata prezice acest lucru. Totusi, pentru a elimina orice probleme evidente, nu ezitati sa bagati mana in buzunar si sa faceti o mica inspectie.

Cunoasterea pasagerilor

Exista posibilitatea sa calatoriti cu cei mai buni prieteni pe care ii cunoasteti de o viata sau, la fel de bine, puteti calatori alaturi de oameni pe care nu i-ati vazut in viata voastra, precum autostopistii. De asemenea, daca veti decide sa lasati si pe altcineva sa conduca masina, verificati daca asigurarea auto va permite acest lucru, astfel incat sa nu aveti surprize neplacute.

Setul de urgenta

Desi este obligatoriu din punct de vedere legal sa aveti in masina un kit de urgenta, ne simtim obligati sa specificam importanta acestuia. Pe langa setul de urgenta ce curpinde extinctor, trusa sanitara, vesta fluorescenta si triunghiuri reflectorizante, este de asemenea important sa aveti in masina cateva scule si unelte ce pot fi folosite in caz de defectiuni minore, Printre acestea se numara cablurile de curent, cricul, surubelnita, un compresor mic de masina si chiar o lopatica si un saculet de nisip daca calatoriti intr-o zona montana.

Fiti realisti asupra distantei

Desi multi soferi incepatori sunt increzatori in capacitatile lor de a conduce pentru o perioada lunga de timp, trebuie sa fiti realisti. Daca veti alege o destinatie la o distanta foarte mare de punctul de plecare, exista posibilitatea sa puneti prea multa presiune pe voi si sa stricati toata distractia. In timp ce conduceti este important sa faceti pauze. Planificati ora de ajungere la destinatie tinand cont ca la fiecare doua ore de condus trebuie sa faceti cel putin o pauza de un sfert de ora. Ca si sofer incepator nu este recomandat sa conduceti distante lungi pe timp de noapte. Asadar, daca va prinde noaptea pe drumuri, este mai indicat sa va cazati la un hotel sau sa dormiti in masina intr-o parcare iluminata si sa continuati calatoria a doua zi, in siguranta.

Calatoria trebuie sa inceapa cu o zi inainte

Acest lucru inseamna ca trebuie sa verificati masina si sa incepeti sa impachetati lucrurile din ziua precedenta plecarii. Asigurati-va ca bagajele voastre si a celor care va insotesc incap in portbagaj astfel incat sa nu va impiedica vizibilitatea. Apoi tineti cont de faptul ca in noaptea dinaintea calatoriei trebuie sa va odihniti. Nu uitati ca dimineata trebuie sa aveti si o masa sanatoasa. Orice aliment sau pastila care va poate influenta capacitatea de a conduce masina trebuie evitata inaintea plecarii.

In cele din urma, sfatul nostru este sa va distrati. Ascultati muzica dar nu uitati sa o faceti la un volum corespunzator, astfel incat sa nu devina o distractie. Nu scrieti mesaje si nu raspundeti la telefon in timp ce conduceti. De asemenea nu permiteti pasagerilor sa ia decizii de care nu sunteti de acord sau sa faca orice gesturi care va pot distrage atentia de la drum.