Radiatorul AC

Radiatorul AC sau condensorul este o piesa esentiala a sistemului de climatizare al unui autovehicul. Pentru a va explica improtanta acestuia, mai intai va vom explica cum functioneaza un sistem de climatizare montat la un autoturism. Sistemul de climatizare AC este un sistem inchis umplut cu freon sub presiune. Compresorul de aer conditionat face ca freonul sa circule prin sistem. Vaporizatorul este un schimbator de caldura mic instalat in interiorul sistemului de ventilatie.

Aerul din habitaclu circula prin acest vaporizator. Condensorul sau radiatorul de clima este un schimbator de caldura mai mare montat undeva in partea din fata a autovehicolului, undeva in fata sau in dreapta radiatorului de racire. Aerul ambiant este impins prin acest condensor de un ventilator electric si in mod natural prin forta curentilor de aer ce se produc in timpul condusului. Sistemul este bazat pe un efect simplu.

Caldura din habitaclu este absorbita cand freonul se vaporizeaza in interiorul vaporizatorului. Apoi caldura este eliberata afara atunci cand freonul se transforma din vapori in lichid inauntrul condensorului. Prin acest proces continuu, inauntrul habitaclului se va introduce doar aer rece indiferent de caldura de afara.

Probleme comune ale radiatorului de clima

Condensorul sau radiatorul de clima este instalat in fata masinii si de aceea se intampla foarte des ca acesta sa fie deteriorat in cazul unei coliziuni frontale, sau de la lovituri de pietre ori alte obiecte greoaie. Coroziunea este un alt inamic al unui condensor AC, in special in tarile unde sarea este folosita pe timp de iarna pentru a dezgheta drumurile. In cazul in care un condensor este deteriorat, freonul se va scurge iar sistemul de aer conditionat va inceta sa mai functioneze. Un condensor nu poate fi reparat decat in ateliere specializate care sudeaza aluminiu si la costuri foarte mari. De aceea majoritatea persoanelor aleg sa il inlocuiasca.

Unul dintre semnele deteriorarii condensorului poate fi reprezentat de pete si scurgeri uleioase verzui. Atelierele de mecanica folosesc solutii speciale fluorescente pentru a le baga impreuna cu freonul in sistemul de climatizare. Apoi, cu ajutorul unei lampe, se gaseste locul in care sunt urme de scurgeri. O alta probleme a condensoarelor poate fi reprezentata de frunzele si mizeriile care infunda fantele acestuia. Acest lucru reduce fluzul de aer care intra in acesta si ii afecteaza eficienta.

Inlocuirea condensorului

Atunci cand doriti sa schimbati condensorul, puteti alege o piesa originala sau o piesa fabricata de alti producatori. Un condensor original este mai bun din punct de vedere al calitatii dar si mai scump. De aceea multi oameni alef sa cumpere o piesa de schimb aftermarket. Pentru inlocuirea manopera nu va fi foarte ieftina intrucat mecanicul va trebui sa demonteze de cele mai multe ori bara din fata a masinii. Pe de alta parte trebuie calculat si pretul unui nou freon.

Daca apelati la un atelier specializat, acestea sunt de multe ori dotate cu aparate speciale care recupereaza freonul ramas in isntalatie. Pentru o buna functionare a sistemului de climatizare al masinii va recomandam sa pastrati mereu condensorul curat, fara mizerii. Daca sarea este folosita des in zona voastra pe timp de iarna, atunci spalati masina cat mai des pentru a evita coroziunea condensorului.